Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

YDINTAIDOT

Ydintaitojen varassa pysytään työ- ja oppimisvireessä, toivutaan ja ratkotaan ongelmia. Ydintaitoja ovat itsetuntemustaidot, keskittymiskyvyn, motivaation ja stressinsäätelyn taidot sekä ongelmanratkaisun ja avun pyytämisen taidot. Näitä ydintaitoja kutsutaan myös resilienssitaidoiksi.

 

Ydintaitojen aihiot ovat olemassa jo vastasyntyneillä. Ne kehittyvät hissuksiin ja usein tiedostamatta vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.  Henkilöllä, joilla on kehitysvamma, neurokirjolaisuutta (aspergerin oireyhtymä, adhd), mielenterveyden ongelmia tai pitkälle kehittynyt päihdeongelma, on suuria vaikeuksia oppia ja ylläpitää ydintaitojaan. Myös jotkut fyysiset sairaudet saattavat estää niiden kehittymisen tai esiin tulon.

 

Muiden ydintaitojen oppiminen ja käytössä olo lepää stressinsäätelytaidon varassa. Täysin käynnistynyt tai pitkittynyt puolustautumisreaktio nimittäin estää muiden taitojen oppimisen ja esiin tulemisen. Se on aivojen syvien osien toimintaa ja tarkoitettu henkiinjäämitaisteluun. Puolustautumisreaktio ilmenee käytöksessä aggressiivisuutena, pakenemisena tai jähmettymisenä. Puolustautumisreaktio voimistuu tai heikkenee ympäristön reaktioista riippuen.

 

Stressinsäätely ja puolustautumismekanismin sammuttaminen kuten muutkin ydintaidot opitaan vuorovaikutuksessa voimissaan olevan tai voimaantuvan ympäristön kanssa. Hyvin voivien yhteisöjen jäsenillä on poikkeuksetta hyvät ydintaidot joiden käyttöä yhteisössä vallitseva kulttuuri tukee ja kehittää. Kyse on yksinkertaisista asioista, joita voidaan opettaa ja opetella. Ydintaitovalmentajat osaavat auttaa näiden taitojen tietoisessa opettelussa.